Kafe doma    Mírové nám. 157/30, Litoměřice    PO-SO 7:30–19:30, NE zavřeno

Telefon: 416 732 007   Email: info@kafedoma-kavarna.cz

obrazek   Podzimní Tam Dem   obrazek

Podzimní Tam Dem pro espresso je složen z následujících kávy Kostarika Los Girasoles – 50 % a Etiopie Guji Heleanna – 50 %podzimni-tam-dem-ii

Farma Los Girasoles se nachází v nejznámějším z kostarických kávových regionů – Valle de Dota, Tarrazu. Majitel farmy, pan Ricardo Calderon, zde začal pěstovat kávovníky a cukrovou třtinu již v roce 1978. Svůj vlastní zpracovatelský závod (Los Angeles) si Ricardo postavil až v roce 2009 během tzv. „micromill“ revoluce. Získal tak možnost zpracovávat třešně nejen z vlastních farem, ale také od ostatních rodinných příslušníků a sousedů. V roce 2011 se proslavil vítězstvím na prestižní soutěži Cup of Excellence.

Etiopská káva Guji byla zakoupena přes interní etiopskou burzu ECX a následně vytříděna a zabalena v závodě paní Heleanny Georgalis. Jedná se o lednovou sklizeň, která dorazila do Evropy v září.

Sběr a výkup třešní probíhá od stovek drobných farmářů žijících v okolí zpracovatelského závodu v regionu Guji. Kávová zrnka jsou nejprve zbavena svrchní slupky a části dužiny pomocí lisu na kávu (tzv. pulper). Následuje 36hodinové máčení zrn ve fermentačních nádržích, kdy se zbylé cukry obalující zrnko vykvasí. Po manuálním promytí již skoro čistá zrna putují do poslední nádrže, kde stráví závěrečných 16 hodin před samotným sušením. To probíhá vždy na vyvýšených afrických postelích pokrytých jutou nebo umělou tkaninou.

Veškerá káva z regionu Guji je následně převezena do centrály ECX (Ethiopian Commodity Exchange) ve městě Awasa. Zde jsou jednotlivé loty vytříděny dle počtu defektů, upraženy a odegustovány místními Q gradery. Aukce všech lotů probíhá v centrále ECX v hlavním městě Addis Abeba.

Káva byla vytříděna do nejvyššího stupně jakosti v závodě paní Heleanny, která nepoužívá klasické pásy, ale statické stoly (video). Takové třídění je sice výrazně pomalejší (v závodě zvládnou vytřídit pouhých 16 pytlů denně), ale výsledkem je perfektně čistá káva bez defektů.

Náš lot se vyznačuje květinovou aromatikou, svěžími tóny medu a peckového ovoce.